V minulém článku jste se dozvěděli něco o samotných začátcích podnikání. Již víte, že musíte mít připravený podnikatelský záměr, umíte poznat dobrého partnera pro podnikání. Dnes se podíváme na další aspekty důležité v začátcích podnikání.
Každá společnost by si měla vytyčit určitý cíl neboli vizi, které chce dosáhnout. Vize však může být dlouhodobou záležitostí, já osobně vám doporučuji stanovit si roční, maximálně dvouletý cíl, kterého chcete jako společnost dosáhnout. Vypište si také odměny, až tohoto cíle dosáhnete, abyste měli neustálou motivaci pokračovat v cestě.
Nejslabším místem u velké většiny českých firem je právě kvalita managementu, zaměstnanců celkově. Dnešní české firmy si neumí udržet a ohodnotit vhodné kandidáty a ve firmě tak zůstávají lidé bez potenciálu, kteří firmu nerozvíjejí. I když vám to ze začátku nebude zcela příjemné, na výplatách lidí nešetřete. Do své firmy získáte pravé zlato pouze v případě, že si najmete zkušené odborníky. Pokud vám to firemní rozpočet skutečně neumožňuje, oslovte nadané studenty posledního ročníku vysoké školy a nabídněte jim okamžité přijetí po ukončení studia. Vlastní dobré lidi si můžete sami vychovat, nezapomeňte však, že k tomu vy sami musíte mít manažerské dovednosti.
Spustíte webové stránky a čekáte, jak od druhého dne budete milionáři. Jenže objednávky nechodí nebo chodí o hodně méně, než očekáváte. Příčina nedostatku objednávek však nemusí být špatně nastaveným byznysem. Trh jednoduše reaguje pomaleji a nějakou dobu prostě trvá, než se objednávky začnou hrnout. Při každém spuštění nového projektu si proto stanovte minimálně dva měsíce zkušebního období a hodnoťte (vždy!!) měsíční čísla, nikoliv denní!
Lituji každého, kdo začíná podnikat z ničeho a nemá žádné jméno. Sama jsem si těmito začátky prošla a vím, jak je těžké navazovat spolupráci, pokud nemáte historii. Jednoduše na vás nikdo není zvědavý a nikdo vás v oboru nezná. Než navážete dlouhodobé kontakty, bude to prostě nějakou dobu trvat, nesnažte se tedy ze sebe dělat někoho, kým nejste. Snažte se na místech, kde cítíte, že to má smysl. Tam, kde je cesta neprůchodná, to bude těžkopádné pořád (i když obchod či spolupráci dostanete).
Možná jste si na začátku mysleli, že vaše nápady budou natolik originální, že budou prodejné na 100%. Po pár měsících prodeje zjistíte, že se do koupě vašich produktů lidé neženou a propadnete depresi. Začnete zkoušet jinou podporu prodeje, jinou reklamu, jiné oslovování zákazníků. To ale není potřeba. Je pouze zapotřebí zkoušet další cesty. Jeden americký kouč moc hezky řekl: „ Každý neúspěch je jen dalším krokem k úspěchu. Jen jste vyeliminovali další variantu, která nefunguje, a jste tedy o krok blíže úspěchu.“ Nevzdávejte se tedy hned na začátku. Nejvíce lidí se vzdává právě kousíček před cílem.
Po několika měsících podnikání zjistíte, že už se tolik neradujete jako ze začátku, nadšení ze svobodného činění je to tam a přichází stejná rutina jako v zaměstnání. Abyste na své podnikatelské pouti zůstali motivovaní, nezapomeňte pečovat sami o sebe. Věnujte se i své rodině, choďte relaxovat, do přírody, do kina. Nezapomínejte také na přátele a nepoužívejte stále větu: „ Já teď nemůžu, rozjíždím firmu“. Tu můžete totiž říkat za rok, dva, tři.. a přátelé se jednou za čas potřebují vidět.
Na závěr se nechte motivovat následujícími významnými fakty:
Zakladatel KFC Harland Sanders nabízel vlastní recept na kuře více než tisíckrát, než se mu podařilo prosadit.
Edisonovi se všichni smáli, když představil svůj záměr s výrobou žárovky.
J.W. Rowlingová obešla přes dvacet nakladatelství, než našla jedno malé, které její knížku vydalo.
Neznámá žena dostudovala medicínu v 75 letech, protože o profesi lékaře celý život snila.
Vedoucí koučka
Specializuji se na pomoc lidem v oblasti celkové životní přeměny a využití jejich skutečného potenciálu. Jsem průvodcem pro všechny, kteří chtějí pročistit své emoční podvědomí a zbavit se tak negativních nánosů z doby dětství a dospívání.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. Další informace
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.