26 02

Braňte se rakovině – II. díl

V minulém článku jste měli možnost seznámit se s tím, jak vlastně rakovina vzniká a jak jí předcházet z hlediska preventivních vyšetření. V dnešním díle se zaměříme na jídelníček, který značně ovlivňuje naše zdraví, a tedy i prevenci rakoviny.

Již staří léčitelé tvrdili, že smrt sedí ve střevech. Co to znamená? To, že jídelníček z velké míry ovlivňuje pravděpodobnost, zda se někdy v životě budeme potýkat s touto zhoubnou chorobou. Česká republika se v Evropě zařadila na první místo ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Jak jistě víte, nejčastější příčinou rakoviny tlustého střeva je nezdravá strava, a tak máme co zlepšovat. Otázkou tedy zůstává, jak jíst a zabránit tak vzniku rakoviny?

Zbavte se nadváhy

Alfou a omegou zdravého těla je jeho nepřetěžování. Pokud tělo příliš zatěžujete, nemá čas na regeneraci a kromě toho do něj pravděpodobně dodáváte jedovaté látky, jako například pesticidy nebo bílý cukr, které prokazatelně podporují vznik rakoviny tlustého střeva a dalších chorob. Kromě toho každé tělo „vydrží“ určitý počet kalorií, které když vyčerpáme, naše tělo přestává fungovat. Redukce nadváhy tedy automaticky přispívá k prodlužování délky našeho života.

Pijte zeleninovou šťávu

Odborníci na zdravou výživu doporučují každé ráno vypít šťávu z okurky, brokolice, kapusty, zelí a karotky (kvůli chuti, buďte však opatrní s množstvím, obsahuje více cukru). Volte však raději zeleninu z BIO farem, abyste zabránili přísunu pesticidů a dalších karcinogenních látek.

Stravujte se jako obyvatelé Středomoří

Váš jídelníček by měl obsahovat málo červeného masa, naopak by měl obsahovat dostatek ryb, zeleniny a čerstvého ovoce. S mírou by mělo být zastoupeno celozrnné pečivo. Takový jídelníček je vědci dle průzkumů spojován s nízkým výskytem rakoviny.

Vyhýbejte se bílému zabijákovi

Bílý cukr je často odborníky na stravu nazývám bílým zabijákem. Rakovinné buňky totiž bílý cukr přímo zbožňují a cukr je jejich hlavním živitelem. Jak ukazují studie, konzumace bílého cukru zvyšuje u žen výskyt rakoviny slinivky břišní, a to až trojnásobně. Pokud nevíte, čím cukr nahradit, poohlédněte se po přírodním sladidle s názvem Stevia, více na Wikipedia (v angličtině).

Pijte zelený čaj

Výzkumy jasně ukázaly, že zelený čaj je silný antioxidant a obsahuje silné protirakovinné  agens známé jako EGCG (Epigallocatechin gallate). Udělejte si každý den zelený čaj a vypijte minimálně několik šálků. Vybírejte si raději čaje sypané než v sáčcích, ty nebývají tak kvalitní. Nezapomeňte také čaj zalít vodou teplou 80 stupňů Celsia, při zalití čaje vařící vodou ničíte důležité látky.

V příštím díle se budeme dále zabývat preventivním jídelníčkem.

 

Autor článku

Bc. Lenka Procházka

Vedoucí koučka

Specializuji se na pomoc lidem v oblasti celkové životní přeměny a využití jejich skutečného potenciálu. Jsem průvodcem pro všechny, kteří chtějí pročistit své emoční podvědomí a zbavit se tak negativních nánosů z doby dětství a dospívání.

Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. Další informace

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close